17:19 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2350
  Pratite nas

  Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je javni interes da udžbenike iz tzv. indentitetskih predmeta za osnovce i srednjoškolce ponovo izdaje država, ističući da očekuje da već 2022. imamo nove udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije.

  Iako su i do sada udžbenici pisani u Srbiji, izdavači su dominantno iz zemalja regiona, naveo je Ružić za RTS, ističući da u svim zemljama EU udžbenike iz indentitetskih predmeta izdaje država.

  Ministar prosvete smatra da je predsednik Aleksandar Vučić izneo utemeljenu ideju, dodavši da će se u resornom ministarstvu u sredu sastati Radna grupa za izmene Zakona o udžbenicima.

  Ružić je ukazao da je nekada jedini izdavač, Zavod za izdavanje udžbenika, spao na tri odsto tržišta.

  „Sve je počelo 2003. godine, a tržište je definitivno liberalizovano Zakonom o udžbenicima iz 2009.“, podsetio je Ružić.

  „Dara iz Jasenovca“ da bude u programu za srednje škole

  Osvrnuvši se na film „Dara iz Jasenovca“, Ružić je ocenio da je on značajan za kulturu sećanja i da treba da se nađe u nastavi za srednje škole.

  „Mislim da svi imaju neko predznanje o Jasenovcu, a ‘Dara iz Jasenovca’ nam daje kulturu sećanja, uz sve ono što smo prolazili u bližoj istoriji“, naglasio je Ružić.

  On je naveo da je predložio u parlamentu da film bude u programu za srednje škole uz saglasnost roditelja.

  Stabilna infektivna situacija u školama, Vranje jedini izuzetak

  Govoreći o trendu zaraženih virusom korona među đacima i studentima, Ružić je istakao da brojke nisu alarmantne, sem u Vranju.

  Postoji blagi porast među nastavnicima i profesorima — 1,5 do 1,6 odsto od ukupno broja zaposlenih, 0,5 odsto đaka u osnovnim i 0,6 do 0,7 u srednjim školama.

  Škole nisu plodno tlo za širenje virusa“, dodaje Ružić.

  Kao jedini izuzetak, resorni ministar navodi Vranje gde su, kako je rekao, brojke pomahnitale i da su zbog toga sve škole prešle na onlajn nastavu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, udžbenici, Branko Ružić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga