01:31 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  38235
  Pratite nas

  Episkop Atanasije umro je od posledica virusa korona.

  Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski, Atanasije, upokojio se u Gospodu, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke.

  Episkop Atanasije preminuo je u večernjim časovima, u četvrtak, 4. marta 2021. godine, u bolnica Trebinje.

  Obaveštenje o sahrani vladike biće objavljeno naknadno, navode iz Eparhije.

  Episkop dr Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, na drugi dan Božića 8. januara 1938. godine.

  Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, a Bogoslovski fakultet 1963. godine. Prethodno je zamonašen u manastiru Pustinji kod Valjeva, 1960. godine, gde je monaški postrig primio od od arhimandrita Justina Popovića, a potom je bio sabrat manastira Tronoše kod Loznice.

  Završio je i Teološki fakultet u Atini, gde je i doktorirao.

  Za vreme četvorogodišnjeg boravka u Atini, služio je kao parohijski sveštenik u atinskoj Ruskoj crkvi

  Usavršavao se i na Bogoslovskom institutu Svetog Sergija u Parizu, gde je bio i profesor. Za četiri godine boravka u Francuskoj opsluživao je, prema potrebama, pravoslavne parohije ruske, srpske, grčke i francuske.

  Od 1973. bio je docent na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a potom i profesor. U dva navrata bio je i dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

  Istovremeno i naporedo sa profesorskim dužnostima i pisanjem u časopisu „Pravoslavlje“, delatno je učestvovao u buđenju uspavane svetosavske i kosovske svesti i savesti srpskoga naroda, podsećajući na ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji, ali i u drugim srpskim zemljama, navodi se na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke.

  Izabran je 1991. za episkopa banatskog, gde je ostao nepunih godinu dana, da bi 1992. postao episkop zahumsko-hercegovački. Nasledio je Eparhiju koja više decenija nije imala svoga episkopa, a tokom rata u BiH pomagao je svoj narod, vojsku, siročad, izbeglice, ranjenike i ostale nevoljnike i paćenike, obnavljajući pravoslavnu veru u Hercegovini.

  Godine 1994. izabran je za prvog rektora novootvorene Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u Srbinju.

  Usled teške povrede umirovljen je kao episkop 1999. godine, a ostao je da boravi u manastiru Tvrdoš kraj Trebinja.

  Bio je jedan od najpoznatijih pravoslavnih teologa, i učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda na više svetskih jezika. Prevodio je sa starogrčkog, staroslovenskog i drugih jezika. Bio je član Udruženja književnika Srbije i objavio je više desetina knjiga.

  Dvodnevna žalost u Hercegovini zbog smrti episkopa Atanasija

  U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, saopšteno je iz Saveza opština i gradova istočne Hercegovine.

  Dani žalosti biće petak 5. mart i subota 6. mart, prenosi RTRS.

  Tagovi:
  Vladika Atanasije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga