12:45 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  642194
  Pratite nas

  Krizni štab doneo je nove mere u borbi protiv virusa korona, da sutra sve radnje, osim prehrambenih, apoteka i benzinskih pumpi rade do 12, a u nedelju će biti zatvorene. Od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole.

  Na skijalištima će sve biti zatvoreno za vikend, rekao je Predrag Kon posle sastanka Kriznog štaba.

  On je rekao da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana u utorak.

  „Dugotrajno zatvaranje je teška opcija za Srbiju, ali je nemoguće ne reagovati na širenje virusa“, rekao je Kon.

  Sednica Kriznog štaba na kojoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija održana je u Palati Srbija.

  Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko dana.

  Predrag Kon sada je rekao da su zatvaranja neophodna i da medicinski deo Kriznog štaba ostaje na svojim stavovima, ali da je zajednička odluka Kriznog štaba ova koja je doneta.

  Na pitanje koliko ljudi treba da ima imunitet u Srbiji kako bi se stiglo do kolektivnog imuniteta, Kon je objasnio da je to 80 odsto. On je rekao da su najefikasnija oružja u borbi protiv virusa „zatvaranje i vakcinacija“.

  Dodao je da i „sa ovakvim merama neće biti brzog pada broja zaraženih“ te da je „vakcinacija najvažnija preventivna mera“.

  Kon je objasnio da je odlučeno da radno vreme u subotu bude do 12 sati zbog Zadušnica, jer odluka nije blagovremeno doneta kako bi građani mogli da znaju za nju, inače bi i u subotu radnje bile zatvorene.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Predrag Kon, krizni štab
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga