21:21 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  24830
  Pratite nas

  Edvard Broz, jedan od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, osuđen je u odsustvu u Višem sudu u Beogradu na osam meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće iz 1992. godine u Zemunu u kojoj je poginuo njegov prijatelj G.P.

  Njemu je izrečena prvostepena presuda u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

  Osuđen je za krivično delo „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“, rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

  Sednica Apelacionog suda po žalbama na ovu prvostepenu presudu zakazana je za četvrtak, 11. mart.

  Edvard Broz (70) je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

  Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

  Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

  Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.

  Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

  Tagovi:
  presuda, saobraćajka, unuk, Josip Broz Tito
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga