14:07 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 022
  Pratite nas

  U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja, tokom prethodnog dana obijene su i opljačkane dve crkve, a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se bez odlaganja nađu izvršioci i adekvatno sankcionišu.

  Kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, u selu Drajkovce u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca, dok su u Crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji demolirana ulazna vrata.

  Kancelarija za KiM u saopštenju je navela da je ovo četvrti put od početka godine da se na meti vandala nalaze pravoslavni verski objekti na Kosovu i Metohiji.

  Podsećaju da su nedavno na Zadušnice obijene i opljačkane još dve crkve u Klokotu i Partešu.

  Navodi se da se ovakvim napadom na pravoslavne objekte nastavlja negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji.

  „Zahtevamo od nadležnih međunarodnih organizacija i predstavnika privremenih organa u Prištini, čija je dužnost i obaveza da obezbede sigurnost u srpskim sredinama u pokrajini da bez odlaganja pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani“, navodi Kancelarija za KiM.

  Posebno zabrinjava, kako se ukazuje, da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je 2004. stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira.

  Kancelarija zbog toga zahteva da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.

   

  Tagovi:
  Crkve, KiM
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga