15:18 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1056
  Pratite nas

  Od danas do ponedeljka ujutru na snazi su pooštrene mera Vlada Srbije protiv širenja virusa korona.

  Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport...

  Na koga se mere ne odnose

  Mere zatvaranja se ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

  Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

  Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi su apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

  Radiće i trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

  Ograničenje se ne odnosi ni na samostalne maloprodajne objekte u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat - kiosci i trafike.

  Koji restorani i barovi mogu da rade

  Radiće i objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja ...

  Zatvorena prodavnica zbog mera Kriznog štaba
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Mere će važiti do ponedeljka ujutro

  Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva neće se zatvarati, kao ni restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

  Mogu da rade sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

  Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

  Inspekcija na terenu

  Nadležni organi, inspekcijske službe i Komunalna milicija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima.

  Vlada još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

  "Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu", ukazuje se saopštenju koje prenosi Tanjug.

  Dodaje se i da će se vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga