15:20 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21891
  Pratite nas

  Nedavno preminulom Albertu Ahsarbekoviču Andijevu, Rusu koji se 1999. dobrovoljno borio u redovima Vojske Jugoslavije na Kosovu i Metohiji u vreme NATO agresije, grupa mladih u saradnji sa jednim ratnim veteranom, uradila je mural sa njegovim likom u blizini Doma omladine u Beogradu.

  Andijev, inače poreklom iz Severne Osetije, ratne 1999. prevalio je hiljade kilometara da bi se priključio odbrani naše zemlje od agresije NATO-a. Kao snajperista u čuvenoj 549. motorizovanoj brigade branio granicu SR Jugoslavije prema Albaniji  i Makedoniji i borio se protiv terorista OVK.

  U blizini Doma omladine oslikan je mural ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu
  © Sputnik / Lola Đorđević
  U blizini Doma omladine oslikan je mural ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu
  Lečen je u Prištini i u Beogradu, na VMA. Iako su posledice ranjavanja bile teške i ostao je invalid, on se pre kraja rata svojevoljno vratio među svoje saborce na Kosmetu. Kao i ostalima, i njemu je teško pala politička odluka o povlačenju Vojske Jugoslavije iz južne pokrajine Srbije.

  Posle rata ostao je da živi u Srbiji, u Vlasotincu. Oženio se i dobio sina Lazara, a njegova porodica se nekoliko godina kasnije preselila u Beograd.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  počast, mural, Kosovo i Metohija, NATO bombardovanje, dobrovoljac, Rus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga