00:01 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1712
  Pratite nas

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da svaka osoba ima pravo da izabere da li će se vakcinisati ili ne i naglasio da se ne može praviti podela stanovništva na osnovu toga.

  „Pravo svakog je da izabere da li će biti vakcinisan ili neće. Pošto sam se i sam vakcinisao, ne mogu da govorim protiv vakcine. Ali ne može se praviti neka vrsta deobe stanovništva Srbije na osnovu toga – da li su ili nisu vakcinisani“, rekao je Pašalić za RTS.

  Na pitanje gde je granica između ljudskog dostojanstva i zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pašalić kaže da je granica u tome da sve mere koje se preduzimaju moraju da se preduzimaju u celini, „i to vrlo rigorozno“.

  „Tek na taj način ćemo dobiti zaista efekat tih mera"“, rekao je Pašalić.

  Upitan da li bi jedna od kazni za sve koji prisustvuju žurkama i masovnim okupljanjima, a šire zarazu, mogao da bude društveno koristan rad u kovid bolnicama, Pašalić odgovara da je za rad u javnom interesu potrebna saglasnost onoga kome je ta kazna izrečena.

  „Znači, ne možete vi nikoga primorati da radi u javnom interesu“, objašnjava Pašalić.

  On je dodao da je postojala ideja i da se radi pi-si-ar testiranje osoba koje se zateknu u ilegalnim klubovima, ilegalnim žurkama i da se na taj način, ako su zaraženi, oni uvedu u kategoriju lica koja su učinila krivično delo.

  „Međutim, to krivično delo se može činiti jedino sa umišljajem, a u sudskom postupku jako je teško dokazati da je to delo učinjeno sa umišljajem“, objašnjava Pašalić.

  Pašalić smatra i da većina ljudi koja poštuje mere ne treba da trpi zbog toga što, kako kaže, manjina voljno krši te mere.

  Tagovi:
  Zoran Pašalić, diskriminacija, vakcinisanje, vakcine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga