03:18 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 210
  Pratite nas

  Četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta terorističke organizacije OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KiM, biće održi sutra u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  Konferencija, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju, biće održana pred sudijom za prethodni postupak.

  Na konferencijama se govori o toku obelodanjivanja dokaza, statusu istraga koje sprovode i drugim pitanjima.

  Do sada su mahom govorili samo advokati optuženih o pomenutim procesnim pitanjima, žaleći se na postupanje tužilaštva i teškoće sa kojima se sreću u pripremi odbrane zbog pandemieje kovida-19.

  U ovom procesu optuženi su pored Tačija i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

  Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

  U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji, prenosi Tanjug.

  Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika...i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

  U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrčena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

   

  Tagovi:
  zločini, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga