06:33 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  72918
  Pratite nas

  Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv je za Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je Sinod SPC.

  Saopštenje Sinoda prenosimo u celosti:

  „Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Republike Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

  Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija.

  Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

  Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

  Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

  Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske Pravoslavne Crkve“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  istopolni brakovi, sinod, Srpska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga