01:25 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  33581
  Pratite nas

  Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

  To je danas dogovoreno na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić.

  Ministarka turizma Tatjana Matić i ministar turizma Grčke Haris Teoharis
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC
  Grčka otvara granice 14. maja.

  Prema postignutom dogovoru, oni koji su vakcinisani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test.

  „Kada kažemo prihvaćene sve vakcine, mislim na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj Uniji. Turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice“, rekao je grčki ministar Teoharis koji boravi u poseti Srbiji.

  Što se tiče dece, Teoharis je precizirao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

  Ministar turizma Grčke Haris Teoharis
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC
  Za decu stariju od 10 godina potreban je negativan PCR test.

  Teoharis je dodao da postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u pilot projekat prema kojem bi turisti mogli da uđu u Grčku i u aprilu.

  „Ali to zavisi od zdravstvene situacije“, naveo je Teoharis.

  Ministri Grčke i Srbije potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

  Za ulazak naših građana biće otvorena dva granična prelaza iz Severne Makedonije i jedan iz pravca Bugarske.

  Kako bi se turisti u Grčkoj osećali bezbedno, u toj zemlji će uskoro početi i vakcinacija turističkih i radnika zaposlenih u ugostiteljstvu, rekao je Teoharis. 

  Matićeva je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

  „Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih“, rekla je ministarka.

  S obzirom da je Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje, kazala je Tatjana Matić.

  „To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku“, istakla je ministarka Srbije.

  Prednost u realizaciji aranžmana imaće zamenski vaučeri

  Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je ministarka Tatjana Matić.

  Ona je navela da se, prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

  Ministarka turizma Tatjana Matić i ministar turizma Grčke Haris Teoharis
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC
  Najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio se na Grčku, čak 85 odsto.

  Matićeva je u tom kontekstu dodala da je zaključeno 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava.

  „Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona“, rekla je Matićeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom.

  Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, ona je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a da su druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcine, letovanje, Srbija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga