05:20 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Vremenska prognoza (380)
  0 359
  Pratite nas

  Severni ledeni okean, koji zbog globalnog zagrevanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim snežnim padavinama u Evropi kakve su bile 2018.

  Tada se dogodio ledeni talas ​​nazvan „Zver sa Istoka“, navodi se u danas objavljenoj studiji. Taj talas koji je paralisao veći deo severne Evrope u februaru i martu 2018. godine, koštao je više od milijardu evra dnevno samo Veliku Britaniju.

  Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nejčer džiosajens“, te velike snežne oluje bile su direktna posledica „abnormalno toplih“ voda u Barencovom moru. To more je nekoliko nedelja pre tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 odsto svoje površine.

  Ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan „Zver sa Istoka“, u Švedskoj „Snežni top“, a u Francuskoj fenomen „Moskva–Pariz“, piše B92.

  Studija zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili snežnih padavina, a to će uticati na infrastrukturu i saobraćaj.

  „To će značiti poremećaj u snabdevanju hranom, gorivom i uništavanje useva“, upozorava se u studiji i dodaje da možda deluje čudno da zagrevanje Severnog ledenog okeana uzrokuje više snega u Evropi.

  „Međutim, priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku“, piše u studiji koju je vodila Hana Bejli sa univerziteta Ulu u Finskoj.

  Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 odsto vlage koja je kao sneg pala u Evropi.

  Tema:
  Vremenska prognoza (380)
  Tagovi:
  vremenska prognoza, Evropa, Severni ledeni okean, sneg, Oluja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga