07:25 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 359
  Pratite nas

  Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji „Evropa Nostra“, tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu „Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa“. Oni su zatražili i da „SPC prizna Kosovo“, kako bi mogla da „uživa svoja prava“.

  U pismu Osmanijeve i Kurtija, za izveštaj se kaže da je „netačan, pristrasan i neprihvatljiv“, objavila je Ekonomija Onlajn, prenosi Tanjug.

  Pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ svrstala je srpski manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi u 2021. godini.

  Kako je izjavio izvršni potpredsednik „Evropa Nostre“ Gaj Klaus, cilj liste je da alarmira zbog zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju te lokacije.

  Osmanijeva i Kurti u pismu tvrde da vlasti u Prištini „nastavljaju da neguju međuversku harmoniju“, kao i da tamošnje bezbednosne institucije, u saradnji sa međunarodnim mirovnim snagama, „godinama pružaju zaštitu pravoslavnim crkvama na Kosovu i Metohiji“.

  Oni iznose stav da je obaveza Srpske pravoslavne crkve da prizna nezavisnost tzv. Kosova, i da je srpska crkva po Ahtisarijevom planu „dobila prava, a da odbacuje odgovornost“.

  „Dakle, ona uživa sve garancije i privilegije koje proizilaze iz Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova, ali odbija da prizna državu Kosovo, što je preduslov za uživanje njenih prava“, kažu Osmanijeva i Kurti.

  ​Oni takođe smatraju da manastir Visoki Dečani ne bi trebalo da ima bilo kakvu vezu sa dijalogom Beograda i Prištine, jer su, prema njihovom mišljenju, za Prištinu status, garancije, prava i obaveze Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji „konačno definisani“ Ahtisarijevim planom i uključeni u Ustav tzv. Kosova.

  Predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija ocenjuju da stavljanje Visokih Dečana na tu listu „ne sledi profesionalnu argumentaciju“ i da je „politički i propagandno opterećen, uz nedostatak pouzdanih izvora“.

  Visoki Dečani, manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sagrađen u 14. veku, od juna 1999. godine se nalazi pod zaštitom snaga KFOR-a iz bezbednosnih razloga. „Evropa nostra“ napominje da se manastir, sa svojom posebnom zaštićenom zonom, suočava i sa stalnim rizicima neprimernog lokalnog razvoja, čime se krši vladavina zakona, ocenila je „Evropa nostra“.

  U izveštaju se podseća da su Visoki Dečani uvršteni u listu svetske baštine 2004. godine, a da su 2006. taj status dobila još tri manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu - Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Iste godine ta četiri verska objekta su uvrštena i na UNESKO-vu listu ugrožene svetske kulturne baštine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vjosa Osmani, Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija, Srpska pravoslavna crkva, Visoki Dečani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga