01:38 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  31421
  Pratite nas

  Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je juče da su trenutno sve apoteke i zdravstvene ustanove snadbevene potrebnim količinama vitamina. Ona je dodala da su vitamini, kao što su vitamin D i C, ključni u prevenciji i borbi protiv virusa, među kojima je i virus korona.

  „Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno“, rekla je ona za TV Vesti.

  Govoreći o kritikama na račun podele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim „Hemofarma“, koji nije želeo da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno, preneo je Tanjug.

  Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realizovao, a vitamini što pre bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osetljivi.

  Kako je dodala, cena po kojoj su lekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost.

  Ona je istakla je da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid - 19, posebno na proleće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

  Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od oboljevanja virusom korona, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je potvrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lekova za kovid - 19.

  „Već je poznato, kada pričamo o virusu korona, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već obolelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva“, rekla je ona.

  Kada je reč o cinku, kako je objasnila, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za decu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proleće kada je imunitet oslabljen.

  Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze, zaključila je Radojević Škodrić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, vitamini
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga