01:10 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  138
  Pratite nas

  Predstavnici novinarskih udruženja položili su vence i zapalili sveće na mestu gde je na današnji dan 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Oni su podsetili da ni 22 godine od zločina nad vlasnikom „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ nema pravosnažne presude, apelujući na državne organe da se počinioci što pre pravosnažno osude.

  Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović zatražio je od svih državnih organa, a posebno od pravosuđa, da što pre završe postupak suđenja u tom slučaju i da se ove godine dobije konačna, pravosnažna presuda.

  Pozvao je one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna i da se kazne oni koji su odgovorni za ubistvo Milana Pantića 2001. godine, kao i za ubistva novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, precizirajući da je na KiM u tom periodu stradalo 17 medijskih radnika.

  Radomirović je zatražio i da se osude odgovorni za stradanje zaposlenih u RTS-u u NATO bombardovanju, kao i za troje kineskih novinara.

  Predstavnici novinarskih udruženja položili vence na mestu gde je ubijen Slavko Ćuruvija
  © Tanjug / TARA RADOVANOVIC
  Slavko Ćuruvija ubijen je na Vaskrs 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao, tokom NATO bombardovanja Srbije.

  Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je novinarima da, i ako se potvrdi prvostepena presuda doneta 2019. godine, porodica, kolege, prijatelji i dalje će ostati bez mnogih odgovora, preneo je Tanjug.

  „Jasno je svima da je surova likvidacija nažalost delo naše države, a ta država je do danas bila spremna da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu i ništa više od toga“, kazao je Bodrožić.

  U ime Komisije za istraživanje ubistava novinara, u Svetogorskoj 35 obratio se Veran Matić koji je izrazio zabrinutost za bezbednost novinara danas u svetu.

  Podsetio je da je prošle nedelje jedan novinar ubijen u Grčkoj, kao i da su pre određenog vremena ubijeni novinari u Slovačkoj i na Malti.

  „Ovaj posao je specifičan i zaista svi moramo da se posvetimo da stvorimo što je moguće bolje uslove za rad novinara, da preventiva bude ta koja će zaustavljati ovakve situacije koju smo imali u slučaju surove likvidacije Slavka Ćuruvije i brojnih naših kolega“, kazao je Matić.

  Apelovao je na Sud da donese presudu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije što pre i naveo da opstrukcija u tom slučaju od trenutka kada je Ćuruvija ubijen, postoji i danas.

  Slavko Ćuruvija ubijen je na Vaskrs 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao, tokom NATO bombardovanja Srbije, a nakon sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića.

   

  Tagovi:
  godišnjica, ubistvo, Slavko Ćuruvija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga