10:46 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1038
  Pratite nas

  Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkvu Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

  Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

  „Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo“, naveo je iguman Sava Janjić.

  Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

  „Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek“, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

  Pogledajte i:

  Ovako je otac Sava Janjić govorio za Sputnjik o pokušajima naše crkve da u teškom vremenu ostane uz svoj narod

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  skrnavljenje, Crkve, Visoki Dečani, Kosovo, otac Sava Janjić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga