09:30 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1768
  Pratite nas

  U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom „Astra zeneka“ protiv virusa korona, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.

  On je na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine „Astra zeneka“, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom, preneo je Tanjug.

  „Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli“, poručio je Zelić.

  Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu „Astra zeneka“ vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

  „Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom“, rekao je Zelić.

  Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

  On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Pavle Zelić, vakcina, Astra zeneka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga