16:55 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2352
  Pratite nas

  Trogodišnja Milica Rakić ubijena je na današnji dan pre 22 godine, 17. aprila 1999. godine u Batajnici bombom koju je NATO pakt bacio tokom bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije. Milica bi, da je nije ubila NATO bomba, danas imala 25 godina.

  Mala Milica ubijena je u kupatilu svoje kuće, dok je sedela na noši spremajući se za spavanje. Ona je jedno od 89 dece koja su nastradala u toku NATO agresije.

  Spomenik maloj Milici i drugoj deci koju su ubile NATO bombe, podignut je u beogradskom Tašmajdanskom parku 2000. godine. Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: „Bili smo samo deca”.

  U Batajnici, na igralištu koje nosi njeno ime, podignuta je spomen česma posvećena Milici. Na njoj su uklesani stihovi nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji je, inače, poginuloj devojčici posvetio još šest pesama:

  „Čiko, ja tebe gledam s neba/ I vidim te na crnoj ptici/ Ja sam onaj mamin cvet-beba/ koji si ubrao u Batajnici./ I da ti kažem samo još ovo/ Pa idi i zaboravi me/ Mama će da me rodi ponovo/ I daće mi još lepše ime“, napisani su Erićevi stihovi na česmi.

  Lik Milice Rakić prikazan je i na mozaiku crkve u Bajčetini, kao i na fresci u manastirima Tvrdoš i Tresije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Milica Rakić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga