02:25 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Granica sa Grčkom za državljane Srbije zvanično je otvorena u 8 časova.

  Srpski putnici mogu da pređu granicu na dva prelaza sa Bugarskom, na Promahonasu i Nimfeji, a sve ovo važi do 14. maja.

  Podsetimo, tu informaciju je pre četiri dana za Sputnjik potvrdio i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

  Građani Srbije, međutim, za sada neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto u kojem su rezervisali smeštaj.

  Kako prenosi RTS sa graničnog prelaza Gradina, prema Bugarskoj gužvi nema i saobraćaj je slabog intenziteta. Nezvanično, od jutros su preko tog prelaza prošla samo tri automobila koja su se uputila prema Grčkoj.

  U Bugarsku može da se uđe samo sa pi-si-ar testom ali ukoliko se ide samo u tranzitu, test nije potreban. Put do Grčke preko Bugarske je dug 230 kilometara, i mahom je auto-put.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da su uslovi za putovanje u Grčku potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

  „Svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera koje važe i za državljane Grčke“, rekla je Matićeva nedavno za „Večernje novosti“.

  Takođe, ministarka Tatjana Matić je za TV Prva potvrdila i saradnju između ministarstva i Kancelarije za IT, ali i svih turističkih agencija.

  „Svi koji su zainteresovani kada uplate aranžman mogu da se prijave i za prioritetno vakcinisanje“, rekla je ona.

  Dodala je da je resorno ministarstvo imalo uspešne pregovore sa Grčkom, ali i da druge zemlje prihvataju potvrde o vakcinama iz Srbije.

  Zvanično, letnja sezona u Grčkoj počinje sredinom maja i od tada će u tu zemlju moći da se uđe preko Severne Makedonije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  otvaranje, granice, Srbija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga