08:07 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 2021
  Pratite nas

  Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa tzv. Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.

  Prema informacijama lista, taj zahtev naveo je ministar spoljnih Palestine Rijad al Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK-a.

  Kako je obrazložio Al-Malki, odnose treba prekinuti, jer tzv. Kosovo svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava.

  Ako bi članice OIK-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost tzv. Kosova priznalo 30 od 57 zemalja koje su u toj organizaciji. Kako se procenjuje, te zemlje ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku Prištini u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije.

  Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara, a ambasada u Jerusalimu zvanično je otvorena 14. marta.

  Pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo SAD i Gvatemala.

  O tome da li su Albanci više dobili ili izgubili činjenicom da je Izrael priznao takozvanu Republiku Kosovo u emisiji „Prorok“ govorio je Dušan Proroković:

  Pročitajte još: 

   

  Tagovi:
  Kosovo, Palestina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga