05:35 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu položeni su venci.

  Vence na spomenik u ime predsednika Srbije položila je Suzana Paunović, generalni sekretar predsednika, a u ime Grada Beograda gradonačelnik Zoran Radojičić.

  Vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

  Ceremonija i polaganje venaca povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Ceremonija i polaganje venaca povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

  Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

  Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvecih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma ukljucujuci i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

  Polaganje venaca povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Polaganje venaca povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

  Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom Sajmištu čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

  Polaganje venaca na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Polaganje venaca na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu

  "U Jasenovcu do 22. aprila 1945. godine, kada je došlo do proboja ostalo svega 1.220 logoraša. Od preostalih 1.073, proboj je izvršilo 600, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari. Iz Ciglane proboj je prživelo 118, a iz Kožare 11 logoraša. Ustaše su prvo prišle likvidaciji ženskog logora. Poslednja grupa od 80-ak žena ubijena je dan ranije", navodi Savez Srba u regionu.

  Tagovi:
  Beograd, dan sećanja na žrtve Holokausta, Holokaust
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga