19:41 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Viši sud u Beogradu oslobodio je anesteziologa Stanoja Glišića od optužbi da je odgovoran za smrt trogodišnje Anje Grahovac koja je preminula nakon operacije katarakte na klinici „Perfekta“ u junu 2007. godine.

  Nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, i imajući i vidu njegove naloge i uputstva, sud je zaključio da nema uzročno-posledične veze između postupanja Glišića i smrti devojčice, rekao je sudija obrazlažući presudu.

  On je dodao da se oštećeni, porodica devojčice, upućuju da odštetni zahtev ostvaruju u parnici, dok troškovi ovog postupka padaju na teret budžetskih sredstava, preneo je Tanjug.

  U obrazloženju presude sudija je ukazao da nije na nesumnjiv način utvrđeno da je zbog propusta okrivljenog došlo po pogoršanja zdravstvenog stanja Anje Grahovac.

  Takođe, niko od veštaka nije isključivo vezao postupanje okrivljenog sa smrću devojčice, dodao je sudija.

  Glišić je oslobođen od optužbe za krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“.

  Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu.

  Apelacioni sud je pre dve godine bio ukinuo prvu presudu kojom je Glišić bio osuđen na tri godine zatvora i naložio da mu se ponovi suđenje, dok je istom odlukom potvrdio deo presude kojom je troje okrivljenih oslobođeno od optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili neko krivično delo.

  Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte na klinici „Perfekta“, a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

  Tagovi:
  sud, devojčica, presuda, anestezija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga