01:05 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  EKSKLUZIVNI VIDEO-SERIJAL: 20 godina od NATO agresije (26)
  62502
  Pratite nas

  Danas se navršavaju 22 godine od smrti Tibora Cerne iz Debaljače, mladića koji je na karauli Košare herojski položio svoj život za odbranu zemlje u epskoj bici jugoslovenske vojske i albanskih terorista.

  Više o životu i herojskom podvigu Tibora Cerne pogledajte u Sputnjikovom specijalu posvećenom NATO bombardovanju „Ne morate, idem sam“ — Golobradi heroji u paklu Košara:

  Tibor Cerna, mladi Mađar iz Debeljače kod Pančeva, ostavio je svoju porodicu i bend u kome je svirao i u vojsku u Niš stigao 24. juna 1998. Posle svega nekoliko dana prebačen je na Kosovo i Metohiju, u Peć, a zatim još bliže granici s Albanijom, u Đakovicu.

  Iako je vojna obuka trajala pola godine, pod punom ratnom opremom, na frontu se našao samo dva meseca nakon polaganja zakletve.

  Kobnog dana, malo dalje od rova u kome je bio komandir streljačkog odeljenja Tibor Cerna, među dobrovoljce je pala granata. Mladić iz Debeljače svojevoljno je napustio zaklon, izašao na otvoren prostor i primio metak u grudi.

  Iako teško ranjen, Tibor se održao na nogama do sledećeg hica, koji ga je pogodio u vrat. Zahvaljujući njegovoj žrtvi, otkriven je položaj neprijateljskog snajperiste, koji je eliminisan.

  Pročitajte i:

  Tema:
  EKSKLUZIVNI VIDEO-SERIJAL: 20 godina od NATO agresije (26)
  Tagovi:
  video, heroji sa Košara, NATO bombardovanje, godišnjica, Tibor Cerna
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga