02:04 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  22968
  Pratite nas

  Uzeo sam blagoslov, popričali smo, rekao sam mu da su samo on i pokojni patrijah Pavle takvi. Postideo se, nije mi čak na to ništa odgovorio, već se samo nasmejao. Pitao me je kako sam, odakle i gde idem. Ja sam njega isto pitao, bio je to kratak susret, kratak, ali predivan susret. Tako se i osećam ceo dan.

  Ovo za Sputnjik kaže Vladimir Đurđević koji je danas na Mostarskoj petlji sreo njegovu svetost partijarha Porfirija. Vladimir je ovaj susret sa poglavarom SPC opisao u Fejsbuk komentaru i priložio fotografije.

  Rekao sam mu da su samo on i pokojni patrijah Pavle takvi. Postideo se, nije mi čak na to ništa odgovorio, već se samo nasmejao, kaže Vladimir Đurđević za Sputnjik.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Vladimir Đurđević
  "Rekao sam mu da su samo on i pokojni patrijah Pavle takvi. Postideo se, nije mi čak na to ništa odgovorio, već se samo nasmejao", kaže Vladimir Đurđević za Sputnjik.

  "Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim “Mostarsku petlju” idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge svidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u susret meni. Nigde nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovekom, ko je gde pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu", napisao je Vladimir Đurđević.

  Kada smo ga kontaktirali, otkrio nam je i detalje kratkog razgovora sa patrijarhom i rekao da je u Fejsbuk statusu priložio fotografije kao dokaz da priču nije izmislio, jer je, kako kaže, zaista neverovatna.

  Vladimr je napravio fotografije kao dokaz, jer je znao da mu niko neće verovati da je sreo patrijarha kako pešice prelazi Mostarsku petlju
  Sputnjiku ustupio Vladimir Đurđević
  Vladimr je napravio fotografije kao dokaz, jer je znao da mu niko neće verovati da je sreo patrijarha kako pešice prelazi Mostarsku petlju

  "Fotografiju sam napravio kao dokaz da ne treba upirati prstom u skupe automobile, govoriti da li sveštena lica poste ili ne poste, da li su grešni ili ne, a pritom ne videti sebe. Eto, naš patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred belog dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pešaka u patrijaršiju", kaže Đurđević.

  Na kraju smo ga pitali da li možemo preuzeti njegove fotografije. Nerado je pristao.

  "Patrijarh sigurno ne bi hteo ovoliku pompu zbog šetnje i našeg susreta, isusvise je skroman. Zaista je poseban, pre svega čovek. Fotografije nisu sjajne, ali nadam se da razumete, bio sam jako uzbuđen".

  Tagovi:
  Beograd, pešak, šetnja, patrijarh Porfirije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga