06:38 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 520
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i članovi Hora „Turecki“ položili su danas, povodom obeležavanja Dana Pobede nad fašizmom, cveće na Spomenik oslobodiocima Beograda i Večnu vatru.

  Ambasador Bocan-Harčenko poručio je da važno da se setimo svih koji su dali svoje živote za slobodu, da čuvamo secanje na poginule i ruske i srpske vojnike.

  On je zahvalio Mihailu Tureckom, osnivaču Hora „Turecki“ zato što je u Spomen kompleks Groblja oslobodilaca Beograda doveo i članove ansambla, i naglasio da su umetnost i pesma, pa i muzika najjače oružje u borbi protiv revizije istorije.

  „Muzika i pesma će nam pomoći da se prisetimo atmosfere u kojoj su bili naši preci“, rekao je ambasador.

  Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca Beograda
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca Beograda
  Mihail Turecki kaže da projekat s kojim su došli, „Pesme jedinstva“, realizuju širom sveta – u Evropi, Americi, Kini. Prvi put su u Srbiji, u Beogradu.

  On ističe da će pevati najbolje pesme o podvigu, ljubavi, miru, ratu kako bi „ljudi čuvali istorijsko sećanje, da se nikad ne bi ponovila ista tragedija.

  „Svi moramo da sačuvamo krhki mir. O tome je ovaj praznik, o tome je naša pesma. Danas ćemo na centralnom trgu u toku dva sata pevati o tome. Pevaćemo na više jezika, ne samo na ruskom – molitve, na italijanskom, francuskom, engleskom...“, kaže Turecki.

  Osnivač i vođa ruskog hora Mihail Turecki
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Osnivač i vođa ruskog hora Mihail Turecki
  Dodaje da na srpskom ne pevaju, za šta kaže da je njihov propust, ali  da će drugi put i to ispuniti.

  „Moramo da obezbedimo da se fašizam nikada ne vrati. Svet ne bi preživeo još jedan rat. Daj bože da drugog rata ne bude“, zaključuje vođa hora.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga