12:22 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 871
  Pratite nas

  Šljivovica sa imanja Rajnovača porodice Drljača, koja živi nedaleko od Novog Grada u Republici Srpskoj, proglašena je za najbolji destilat od koštičavog voća na svetu na internacionalnom takmičenju u Engleskoj „Vorld drinks avords“.

  Nagrađena šljivovica je destilat od tri sorte šljive, od kojih je jedna autohtona sorta požegača, a vlasništvo je Branka Drljače, prenosi RTRS.

  „Kupaža je sastavljena od pet destilata koji su u procesu starenja odležali u sedam buradi od tri različita drveta - srpski hrast, francuski „limousin“ hrast i dud - rekao je Drljača.

  Drljača je kao ambasador Uneska za kulturnu baštinu nemačkog grada Manhajma zvanično predstavljao srpsku zajednicu o temi slava i rakija.

  On je istakao da je ova nagrada više od zlatne medalje, jer su pokazali da imaju najbolje piće na svetu za ovu godinu napravljeno od koštičavog voća.

  Branko, rođen u Ivanjskoj između Novog Grada u Republici Srpskoj i Bosanske Krupe, od 1990. godine živi i radi u Nemačkoj, ali je na porodičnom imanju u rodnom mestu zasadio voćnjak.

  Drljača je naveo da su se proizvodnjom plemenitih destilata počeli da bave 2010. godine, a nastaviće da rade na destilatima rakija.

  Branko Drljača je somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vežbanje, te član više komisija za ocenjivanje alkoholnih pića.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nagrada, šljivovica, rakija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga