11:54 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  213310
  Pratite nas

  Na Novom Beogradu završena je izgradnja multifunkcionalnog kompleksa Kineskog kulturnog centra, prvog takve vrste na Balkanu, a svečano otvaranje će biti uskoro.

  Objekat se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu u bloku 11a, sa pogledom na reku Dunav i odličnom povezanošću sa auto-putem, objavio je Beobild.

  Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podeljen na - Kineski kulturni centar, restoran, hotel, poslovni prostor.

  Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a prvi je takav centar na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi.

  Spomenik Konfučiju ispred buduće zgrade Kineskog kulturnog centra
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Spomenik Konfučiju ispred buduće zgrade Kineskog kulturnog centra

  Delom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma NR Kine, a sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima.

  Kulturni centar se prostire na 3.700 kvadratnih metara, a moći će da primi oko 200 posetilaca.

  U okviru ovog kompleksa nalaziće se manji hotel sa 35 dvokrevetnih soba, 19 apartmana za diplomate i zaposlene u kulturnom centru, projektovanih za smeštaj 78 osoba.

  Na drugom spratu biće restoran tradicionalne kineske kuhinje, gde će gosti hotela i građani moći da uživaju u autentičnim jelima i hrani sa Dalekog istoka.

  Kineski kulturni centar biće prvi na Balkanu i jedan od najvećih u svetu, ukupne površine 32 300 m2, od čega je oko 23 400 m2 na nadzemnim etažama.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Radovi na izgradnji Kineskog kulturnog centra u Bepgradu privedeni kraju

  Prilikom izrade projekta za izvođenje kao i prilikom izgradnje izvršeno je usaglašavanje sa zahtevima LEED sertifikata.

  Solarna elektrana postavljena je na krovu zgrade, a namenjena je za zagrevanje sanitarne potrošne vode u objektu.

  Zgrada Kineskog kulturnog centra prva je zgrada u Beogradu koja koristi mehanički parking sistem za dvoetažno parkiranje.

  Mehanički parking sastoji se od pokretne slagalice i više paleta koje pomeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovim sistemom je za 94 vozila, navedeno je u saopštenju, prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Beograd, kulturni centar, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga