06:42 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2483
  Pratite nas

  Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana ti nova episkopa i na upražnjenja mesta u Eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja, u kripti Hrama svetog Save zbog epidemioloških mera, potvrđeno je Tanjug u Patrijaršiji.

  Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

  Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačku na nesporazume po tom pitanju.

  Crnogorski premijer Krivokapić, ranije je izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

  On smatra da se potpisivanje Temeljnog ugovora nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoizabrani mitropolit bude ustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

  Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

  Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutina, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno je od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

  Episkope Sabor bira, iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

  Tagovi:
  Hram Svetog Save, Sabor Srpske pravoslavne crkve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga