15:20 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 620
  Pratite nas

  Delegacija Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ prvi put je boravila u radnoj poseti Kosovu i Metohiji s ciljem razvoja i jačanja saradnje sa lokalnim srpskim obrazovnim, kulturnim i humanitarnim ustanovama.

  Tokom dvodnevne posete potpisan je Sporazum o saradnji između Ruskog doma i prištinskog Univerziteta koji je privremeno izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

  Pored zajedničkog rada na održavanju naučno-praktičnih konferencija, seminara, kulturnih manifestacija u oblasti međunarodne humanitarne delatnosti, jedna od ključnih tačaka tog dokumenta je saradnja usmerena na uključivanje srpskih studenata u programe Ruskog doma, pre svega učešće na konkursu za besplatno studiranje na ruskim univerzitetima i programima stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja.

  Sporazum su potpisali rektor Univerziteta Zdravko Vitošević i direktor Ruskog doma Evgenije Baranov.

  Oni su istakli da će realizacija programa, predviđenih Sporazumom, nesumnjivo dati rezultate u oblasti jačanja položaja ruskoj jezika u ovom regionu i promocije dostignuća Rusije u sferi obrazovanja, kulture i nauke.

  Predstavnici Ruskog doma izrazili su spremnost da deo kvota izdvoje za mlade sa Kosova i Metohije koji su zainteresovani za sticanje visokog obrazovanja u Rusiji.

  Ovom prilikom Univerzitetu je uručena obrazovna i metodološka literatura – donacija ANO „Ruska humanitarna misija“, čime je simbolično otpočeta saradnja Ruskog doma sa ovom akademskom institucijom.

  Delegaciju je primio i episkop raško-prizrenski Teodosije u manastiru Gračanica. Oni su razgovarali o humanitarnim pitanjima a postignut je dogovor o tome da se nekoliko srpskih porodica uključi u listu nagrađenih medaljom „Za ljubav i vernost“. Ruski dom već godinama dodeljuje medalju povodom Dana porodice, ljubavi i vernosti  uz podršku SPC, RPC i uz učešće srpskog patrijarha.

  Delegacija Ruskog doma je posetila i Visoke Dečane i tom prilikom izrazila podršku igumanu manastira Savi Janjiću u vezi s pritiscima od strane vlasti samoproglašenog Kosova.

  Poseta je završena obilaskom Domom kulture u Gračanici.

   

  Tagovi:
  poseta, Kosovo i Metohija, Ruski dom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga