16:36 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2213
  Pratite nas

  Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

  Ministarstvo je ukazalo na brojne neistine, falsifikate i podmetanja u vezi sa manastirom Visoki Dečani i kulturnim i verskim nasleđem Srbije iznete u pismima privremenih vlasti u Prištini upućenih UNESKU i na adrese više od 50 premijera.

  Oni ukazuju da je iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri motivisan „politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji“.

  „U ostvarenju ovog cilja Priština ne preza ni od toga da svede vrednost i značaj kulturnog nasleđa na prosti instrument za sticanje lažnog legitimiteta uz pokušaj uvlačenja dela međunarodnih organizacija i scene u svoje planove u kojima kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ima samo ulogu taoca“, ukazalo je Ministarstvo.

  Kako se ističe, uveravanja, stavovi i izjave o takozvanoj brizi o kulturnom nasleđu mogu delovati uverljivo samo nekom ko uopšte ne poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji, koju ne samo u skorašnjoj prošlosti, već i sada odlikuje atmosfera ugrožavanja i nasilja prema srpskom nasleđu i stanovništvu.

  „Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasleđa u dnevno političke svrhe“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo ističe da Priština govori o navodnom dobrom stanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a da je onaj deo kulturne baštine koji je zaista uspeo da preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja međunarodnoj zajednici na ove nasrtaje.

  „Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom izražava potpunu posvećenost zaštiti kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja“, poručuje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  manastiri, UNESKO, Visoki Dečani, Kosovo i Metohija, Ministarstvo kulture Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga