06:09 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11890
  Pratite nas

  Na poligonu „Orešac“ kod Vršca održana je zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske. Reč je o završnom segmentu sedmodnevne obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije.

  Taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Komandant 72. brigade za specijalne operacije i komandant današnje vežbe brigadni general Miroslav Talijan izjavio je da je u zajedničkoj obuci učestvovalo oko 200 pripadnika Vojske Srbije i jednak broj Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i da je među ključnim sredstvima bilo angažovano 14 savremenih borbenih vozila, šest plovnih sredstva i četiri vazduhoplova.

  Stefanović je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ruskom kolegi Sergeju Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovde i što imamo priliku da uvežbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

  „Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu“,  istakao je Stefanović.

  On je zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

  „Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla“, naveo je Stefanović.

  Zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“
  Specijalne snage srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“.

  Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

  Dodela medalja posle zajedničke obuke specijalnih snaga srpske i ruske vojske.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Dodela medalja posle zajedničke obuke specijalnih snaga srpske i ruske vojske.

  „Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije“, naglasio je ambasador Bocan-Harčenko, dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu.

  Zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Srpski i ruski specijalci u akciji.

  Prema njegovim rečima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da neutralni status mora sebe da štiti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

  Srpski snajperisti na zajedničkoj obuci specijalnih snaga srpske i ruske vojske.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Srpski snajperisti na zajedničkoj obuci specijalnih snaga srpske i ruske vojske.

  „Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes“, poručio je ambasador Bocan-Harčenko.

  Tokom vežbe upotrebljeni su helikopteri Mi-17, Mi-8 i „gazela“, borbena vozila „tigar“, „miloš“ i „hamer“, najsavremenije streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva i oprema specijalnih jedinica uključujući desantne čamce i padobrane „arbaljet“ koji omogućavaju vazdušno desantiranje pri brzinama od 350 kilometara na čas. Prikazane su složene tehnike desantiranja na vodenu površinu kao i desantiranje tehnikom „fast roup“.

  Zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“
  Prikazu su prisustvovali i državni sekretar i zamenik ministra odbrane Rusije general armije Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Naredbom ministra odbrane Ruske Federacije, za visoke lične rezultate u toku pripreme i realizacije zajedničke rusko-srpske vežbe, 15 pripadnika Vojske Srbije i 15 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije odlikovano je Medaljom za učvršćivanje borbene saradnje. Nagrađenima su medalje uručili generali Pankov i Fomin.

  Prethodno je u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu izvršena primopredaja donacije borbenih vozila Ruske Federacije Srbiji.

  Ruska strana je Srbiji predala 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS, čime je, zajedno sa prethodno predatom tehnikom, završena primopredaja 30 tenkova i 30 oklopnih transportera prema sporazumu o vojnoj saradnji.

  Zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Zajednička obuka specijalnih snaga srpske i ruske vojske na poligonu „Orešac“

  Podsetimo, krajem novembra prošle godine u Nišu je održan prikaz ruskih tenkova T-72MS koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

  Ti tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 125 milimetra.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vojska, obuka, vojna obuka, specijalci, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga