03:10 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 215
  Pratite nas

  Na lokaciji Kiževak kod Raške danas je i zvanično završena pretraga za posmrtnim ostacima nestalih u ratnim sukobima na Kosovu i Metohiji, a proces ekshumacije mogao bi da dovede do identifikacije najmanje devet osoba, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović.

  „Ono što je izvesno na bazi forenzičke struke što su radili antropolozi i arheolozi za očekivati je da ćemo imati najmanje devet identifikacija, a konačan broj ćemo potvrditi kada budemo dobili definitivne izveštaje“, rekao je Odalović.

  Svi eksperti koji su bili na lokaciji Kiževak saglasili su se da na tom mestu više nema posmrtnih ostataka, rekao je Odalović novinarima koji su prisustvovali završetku procesa ekshumacije započetog 30. novembra.

  Podsetio je da je Međunarodni komitet došao do dve identifikacije nestalih osoba, a na osnovu posmrtnih ostataka pronađenih na tom lokalitetu prošle godine.

  Iz posmrtnih ostataka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale.

  Ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak je posebno značajna za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

  Ta je lokacija bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina, a na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. U novembru je ekshumacija počela na osnovu odluke Komisije za nestale i Radne grupe za nestale na KiM, kao i na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Nakon pauze, proces je nastavljen 5. maja.

  Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa, MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala u svojstvu posmatrača, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  Raška, Veljko Odalović, identifikacija, nestali, ekshumacija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga