04:26 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  „Danas mnogi govore o dijalogu sa drugim. Naš drugi je naš bližnji, a to je pre svega onaj koji je pored nas. Tu mi potvrđujemo da li smo ograničeni ili nemamo granica, da li prihvatamo činjenicu da je Hristos sa nama i da on ukida granice našeg egoizma u odnosu na najneposrednijeg našeg bližnjeg“, rekao je patrijarh Porfirije.

  Patrijarh srpski Porfirije kazao je to u besedi posle liturgije, koju je služio danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, u Vaznesenjskom hramu u Beogradu.

  Patrijarh Porfirije besedio je o pravoj veri, odnosu prema Bogu i bližnjem i, između ostalog, istakao: - Unapred smo pobednici ako se držimo za Hristove ruke, objavila je SPC.

  „Svaki čovek treba da bude naš bližnji i stanovnik našeg srca. Najveća potreba svih nas je da je Bog sa nama. Sva proročanstva mogu se skupiti u tu jednu tačku. I samo onda kada nosimo u sebi tu istinu i živimo njom, samo onda znamo šta je slava Božja i samo onda znamo gde je i slava čitavog ljudskog roda, svakog pojedinca i nas kao naroda. Nema života ispravnog i spasonosnog bez prave i čiste vere koja u sebi nosi otkrivenje Hristovo. Čovek je biće stvoreno za radost i za slavu, biće koje je stvoreno da slavi Boga“, podsetio je Patrijarh.

  „Danas mnogi govore o dijalogu sa drugim. Naš drugi je naš bližnji, a to je pre svega onaj koji je pored nas. Tu mi potvrđujemo da li smo ograničeni ili nemamo granica, da li prihvatamo činjenicu da je Hristos sa nama i da on ukida granice našeg egoizma u odnosu na najneposrednijeg našeg bližnjeg. Ako taj ispit položimo kako valja onda će svaki čovek, ma ko bio i ma gde bio, biti stanovnik našeg srca. Ako nismo uhvatili Hristovu ruku, unapred smo gubitnici. A ako se čvrsto držimo za Hristove ruke, unapred smo pobednici“, kazao je patrijarh.

  Posle svete Liturgije, Patrijarh je predvodio ophod oko Vaznesenjske crkve, a zatim služio pomen kraj mermernog krsta u porti koji seća na stradale žitelje Beograda u nacističkom bombardovanju aprila 1941. godine.

  Nakon pomena, patrijarh je, povodom slave grada Beograda, sa domaćinom slave gradonačelnikom prof. dr Zoranom Radojičićem prelomio slavski kolač u porti Vaznesenjske crkve, objavila je SPC

  Povodom Spasovdana, slave grada Beograda, danas će biti upriličena litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije.

  Tagovi:
  liturgija, Spasovdan, patrijarh Porfirije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga