01:39 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 489
  Pratite nas

  Vojnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velike Britanije, BiH, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije i Slovenije održavaju vežbe zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije na poligonu „Borovac“ i bazi „Jug“ kod Bujanovca.

  U okviru međunarodne vežbe „Platinasti vuk 21“, koja se od 3. do 18. juna izvodi u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet drugih država realizuju intenzivne vežbovne aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Mešoviti timovi uvežbavaju taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

  Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, blokada i pretraga terena, rad na kontrolnom punktu, realizacija motorizovanih i pešačkih patrola i pružanje prve pomoći deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih programom obučavanja. U obuci se koristi i simulator virtuelnog bojišta.

   Vežba se izvodi sa ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga na taktičkom nivou u toku izvođenja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju, navode iz Ministarstva.

  „Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Platinasti vuk, Bujanovac, vežba, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga