02:58 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  19183
  Pratite nas

  Agencija za lekove i medicinska sredstava Srbije zaključila je da se vakcina kompanije „Fajzer/Biontek“ može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina.

  Kako navode iz Agencije za lekove, potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine, prenosi RTS.

  Dodaje se da su eksperti Agencije od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

  Navodi se da su članovi komisije za humane lekove Agencije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, proverili sve materijale pre današnjeg vanrednog sastanka.

  „Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine protiv kovida 19 proizvođača ‘Fajzer/Biontek’ za uzrast od 12 do 15 godina starosti“, stoji u saopštenju.

  Agencija dodaje i da se kompletiranjem svih postupaka mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju, ali i pedijatriju kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida 19.

  „ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dođu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca“, zaključuje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  deca, Fajzer/Biontek, vakcina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga