05:38 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Video
  Preuzmite kraći link
  Piše ,
  0 622
  Pratite nas

  Više od hiljadu godina Aja Sofija je bila najveća bogomolja na svetu. Kad su knezu Vladimiru Velikom izaslanici opisali ovu crkvu, u kojoj „nisu znali da li su na nebu ili na zemlji“, on je odlučio da primi hrišćanstvo i pokrsti celu Rusiju.

  Aja Sofija, Crkva Svete Mudrosti, važan je svedok i Velike šizme, a jedno vreme je bila i katolička katedrala, da bi padom Konstantinopolja postala džamija, pa muzej, pa opet džamija...

  Poništivši odluku Kemala Ataturka, Redžep Tajip Erdogan je izazvao negativne reakcije celog sveta – od Amerike, preko Evropske unije, do Rusije. U Crnoj Gori i Grčkoj održavane su protestne liturgije.

  Ni svi muslimani ne podržavaju ovu odluku. Ipak, danas se u Svetoj Sofiji narod ponovo moli Alahu. Mermerni pod prekrivaju tepisi. Budne oči svetaca sa mozaika i fresaka ne dopiru više do ljudi – gledaju u zavese, kao što su u osmansko doba gledale u malter.

  Unesko nije dobio nikakve garancije od Turske da će sva vekovna svedočanstva koja ovaj jedinstveni spomenik nosi biti sačuvana. I pored svega, Aja Sofija odoleva sudbini i posle 15 vekova. Naviknuta na promene svoje svrhe, preživeće i novu transformaciju. Za nju su vekovi godine.

  Sve najzanimljivije informacije iz duge i burne istorije Crkve Svete Mudrosti saznajte u videu koji smo priredili za vas:

  Pročitajte još:

  ► Možemo li sprečiti da Nemanjići postanu Nimani, a Bogorodica Ljeviška – džamija

  ► Mitropolit Amfilohije: Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva

  ► Dugo očekivano pojačanje ruske vojske: „Supervatrogasac“ Be-200 postaje ubica podmornica /video/

  Tagovi:
  istorija, Vizantija, Istanbul, džamija, crkva, pravoslavlje, Turska, Redžep Tajip Erdogan, Aja Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga