14:57 22 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Antarktik pukotina

  Antarktik puca: Dramatični snimci NASA zapanjili naučnike (video)

  © NASA
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  9747
  Pratite nas

  Ploči na Antarktiku površine 5.000 kilometara kvadratnih i prosečne debljine oko 600 metara, prema poslednjim informacijama naučnika, ostalo je još samo 13 kilometara da se potpuno odlomi od Antarktičkog poluostrva.

  Reč je o delu ledene ploče Larsen C koja je takva gromada leda da će njeno potpuno otapanje biti dovoljno za podizanje nivoa mora širom sveta za dodatnih 10 centimetara.

  Pukotina koja će dovesti do odvajanja ledene gromade dužine je oko 200 kilometara. Naučnici su uočili da se poslednjih 16 kilometara pukotine rascepilo neverovatno brzo, između 25. i 31. maja.

  Ako se zna da su pukotinu u njenim začecima uočili još 2004. godine i da su naučnici koji su istraživali Antarktik tada toj ledenoj ploči dali još jednu deceniju do potpunog kolapsa, jasno je da se stvar samo ubrzava i da je samo pitanje dana kada će poslednjih 13 kilometara pući. A kad se to bude dogodilo, sledi polagano odvajanje, pa sve brže i brže, polagano otapanje, pa takođe sve brže i nakon dovoljnog broja godina nivo okeana će biti viši za odgovarajući broj centimetara u odnosu na danas.

  Stvar je utoliko gora što su se uz obale Antarktičkog poluostrva proteklih godina već odlomile i raspale dve bitno manje ledene ploče: Larsen A i Larsen B. A najlošija vest što se tog mesta tiče je da površina Larsena C iznosi čak 50.000 kilometara kvadratnih (sada se odvaja samo jedan njegovog deo) i ukoliko se raspadanje te ledene ploče nastavi, a ne postoji nikakav razlog zašto bi se zaustavilo kad su klimatske promene sve jače, ono će jednog dana u potpunosti nestati.

  Zapravo, to nije i poslednja loša vest. Larsen C je samo jedna od deset velikih ledenih ploča na Antarktiku, četvrta po veličini. Većina tih ploča takođe se polako lomi, a ako se klimatske promene nastave vrlo je moguće da će se sve ploče u budućnosti otopiti. 

  Još jedna loša vest je da je u pitanju priča samo o kolapsu do juče „večnog leda“ na Južnom polu, dok je Severni pol u takvom katastrofalnom stanju da možda već kroz nekoliko godina on više neće biti pod ledom, jer se u prostoru nekadašnjeg „večnog leda“ povremeno beleže temperature od čak 20 stepeni Celzijusovih. 

  Treća loša vest je i to da su naučnici nedavno primetili da se na Grenlandu, usled ubrzanog otapanja leda, premeštaju tolike mase koje, razumno je pretpostaviti, mogu da utiču čak i na stabilnost Zemljine kore.

   

  Tagovi:
  pucanje, Antarktik, video
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga

  Učitaj još

  • Velika panda
   Last update: 11:07 22.11.2019
   11:07 22.11.2019

   Panda zaštićena kao beli medved /video/

   Obožavaoci pande Bei Bei iskoristili su 19. novembra poslednju priliku da se oproste od životinje u vašingtonskom zoološkom vrtu „Smitsonian“, pre nego što je prebačena u Kinu.

  • Bela kuća
   Last update: 22:12 21.11.2019
   22:12 21.11.2019

   Pokušaj upada na teritoriju Bele kuće /video/

   U blizini Bele kuće jutros je uhapšen nepoznati vozač automobila koji je pokušao da uđe u njeno dvorište prateći službeno vozilo, saopštila je Tajna služba na zvaničnom nalogu na Tviteru.

  • samohodni nuklearni top «Pion» (2S7M Malka)
   Last update: 19:50 20.11.2019
   19:50 20.11.2019

   Paljba jednog od najmoćnijih topova na svetu /video/

   Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video testiranja jednog od najmoćnijih topova na svetu — 2S7M „Malka“.

  • Volga kod Kostrome
   Last update: 15:39 20.11.2019
   15:39 20.11.2019

   „Proključala“ Volga — neobičan prizor /video/

   Stanovnici Samarske oblasti i Republike Tatarstana postali su svedoci neobične prirodne pojave. Na obali reke Volge, nakon što je iznenada nastupio talas hladnog vazduha, može se videti ledena para. Mehurići su se podigli nad vodenom površinom duž obale Volge, stvarajući iluziju reke koja ključa.