19:40 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  Da li je knjigu koja ne stari napisao sam đavo? (foto, video)

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  11672
  Pratite nas

  Kodeks Gigas je, prema legendi, u jednoj noći napisao monah koji je prodao dušu đavolu...

  Knjiga nazvana Kodeks Gigas, koju još nazivaju i Đavoljom biblijom, napisana je u prvoj polovini 13. veka, ima 620 stranica i za pergament u njoj bila je potrebna koža prikupljena od čak 160 životinja.

  Ima zastrašujuće dimenzije: 92 cm visoka, 50 cm široka i 22 cm debela, a teži 75 kilograma.

  Pisanje u njoj, odnosno reči i sastav rečenica i njihov ton, toliko su ujednačeni da su stručnjaci danas složni u ideji da ju je morala pisati samo jedna osoba.

  620 STRANICA NAPISANIH U JEDNOJ NOĆI?

  Mit o veličanstvenom Kodeksu Gigasu govori sasvim drugačiju priču — u jednoj noći napisao ju je monah koji je prodao dušu Đavolu.

  Prema legendi, benediktinci u jednom češkom manastiru osudili su monaha Hermana Rekuse zbog činjenja strašnog greha na doživotno zatočeništvo u njegovoj sobi, gde su nameravali da ga zazidaju, a tamo je naposletku i umro.

  Moleći za svoje oslobođenje, Herman je obećao redovničkom redu da će u jednoj noći napisati najveću knjigu na svetu. Kako je noć proticala, Herman je shvatio da je zadatak nemoguć i odlučio je da pozove đavola u pomoć, svestan njegove moći.

  Sotona se navodno složio da mu pomogne da napiše knjigu, a cena je bila duša monaha, kako i portret đavola koji je Biblija morala da ima.

  U Đavoljoj bibliji opisani su demoni, čarolije, isterivanje đavola...
  U "Đavoljoj bibliji" opisani su demoni, čarolije, isterivanje đavola...

  NAJMRAČNIJA KNJIGA SVIH VREMENA

  Sadržaj Kodeks Gigasa jednako je fascinantan kao i priča o poreklu knjige. Rukopis ne sadrži samo latinski prevod srednjovekovne Biblije, koja ima malo drugačiji oblik nego ona moderna, već i posebne relevantne i popularne spise srednjeg veka.

  Neki od njih uključuju dela jevrejskog istoričara Josipa Flavija iz 1. veka, knjigu nadbiskupa Isidorusa „Etimologije“, koja je prva hrišćanska enciklopedija sastavljena od antičkih izvora, kao i „Mediku“, medicinsku knjigu sa znanjem tog doba, i „Kosmas“, koja opisuje istoriju Češke.

  Jedan od najzanimljivijih delova knjige svakako se odnosi na opis demona, čarolija, isterivanja i moći đavola.

  Slika đavola visoka je 50 cm...
  Slika đavola visoka je 50 cm...

  MISTERIJA VEČNO MLADE KNJIGE

  Rukopis obuhvata iluminacije sa pet boja: crvenom, plavom, žutom, zelenom i zlatnom. Velika slova su savršeno ocrtana, često preko cele stranice. Kodeks je jedinstven po tome što ne pokazuje znakove starenja.

  Naučnici ne veruju da je Kodeks Gigas napisan u kratkom vremenu, već da je za to bilo potrebno čak 20 godina.

  Inače 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku đavola koja je visoka 50 cm.

   

  Izvor: Ekspres

  Tagovi:
  Kodeks Gigas, biblija, đavo, misterija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još