00:24 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik

  Avion sa četiri žene i osmoro male dece iz Rusije, koji su spaseni u Iraku, prizemljio se na aerodrom „Grozni“. Na aerodromu su ih dočekali ombudsman za decu Ana Kuznjecova, predstavnici administracije i vlade Čečenije. Deca i žene su izašli iz aviona u pratnji zamenika predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Zijada Sabsabija.

  Ana Kuznjecova je rekla da namerava danas da poleti s decom koja su stigla iz Iraka u Moskvu. „Ako uspemo da rešimo sve probleme, danas ću već poleteti u Moskvu s decom. Za sada vidim četiri deteta s mamama, oni su, prema mojim podacima, iz Tveri, Nižnjevartovska i Saratova“, rekla je zaštitnica dečjih prava. 

  Lider Čečenije Ramzan Kadirov u avgustu je na Instagram postavio video-snimak RT, snimljen u dečjem prihvatilištu u Bagdadu, koji govori o ruskoj deci čiji su se roditelji priključili terorističkoj organizaciji DAEŠ. Ta deca su odbačena posle oslobođenja iračkog Mosula. Kadirov je izrazio nadu da će rođaci prepoznati ovu decu i izvestiti o tome nadležne. Kasnije je saopštio da su pronađeni rođaci četvoro ruske dece. 

  Potraga za rođacima ove dece počela je posle reportaže televizijskog kanala RT iz prihvatilišta u Bagdadu. 

  Prema navodima nadležne kancelarije za dečja prava, u zoni borbenih dejstava u zemljama Bliskog istoka bilo je oko 350 dece, uglavnom iz Čečenije i Dagestana.

  Tagovi:
  žene, deca, DAEŠ, Ramzan Kadirov, Grozni, Mosul, Čečenija, Irak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još