02:23 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  Da li su ova svetla najveći dokaz NLO-a na zemlji?

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  3121
  Pratite nas

  Naučnici i dalje traže objašnjenja za neobičnu pojavu koju mnogi smatraju NLO-om...

  Stanovnici Hesdalen doline u Norveškoj više od 80 godina svedoci su magičnih svetla koji se javljaju na noćnom nebu. Nakon što se pojave, ta svetla plešu i ponekad bljeskaju u različitim jarkim bojama.

  Svetla je video veliki broj ljudi, pa su više puta i snimljena. Njihova pojava ne može se osporiti, a naučnici nakon dugogodišnjih studija nisu uspeli da otkriju o čemu je reč. Jedno od nagađanja je to kako je područje radioaktivno, a radijaciju nose čestice prašine koje eksplodiraju u dodiru sa atmosferom, piše hrvatski „Ekspres“. 

  Samo nagađanja

  Drugo objašnjenje je da se cela dolina ponaša kao velika baterija, budući da je jedna od dolina izrazito bogata bakrom, dok druga ima cinka u obilju, a obe te komponente se mogu pronaći u bateriji, potrebna im je samo neka „kisela“ veza kako bi zasvetlilo. Reka na dnu doline sadrži sumpor, koji može da deluje kao izvor kiseline.

  Teoretičari zavere u tim svetlima pak vide vanzemaljski uticaj.  Istorijski izveštaji i istraživanja

  Prvi izveštaji o neobičnim svetlima pojavljuju se u ranim četrdesetim godinama prošlog veka. Posebno velika aktivnost Hesdalenske vatre se dešavala od decembru 1981. do leta 1984. godine, kada su svetla mogla da se vide 15 do 20 puta nedeljno. Otada svetlo se na nebu pojavljuje mnogo ređe i danas se može videti 10 do 20 puta godišnje. Hesdalenska vatra je najčešće blještavo, belo ili žuto svetlo koje pluta iznad tla. Ponekad su se svetla mogla videti i više od sat vremena.

  Postoje još nekoliko drugih vrsta svetla koja isto nisu objašnjena u dolini Hesdalen.

   

  Tagovi:
  svetla, istraživanja, NLO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još