07:39 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  Misteriozno pištanje: Zvuk koji je američke diplomate na Kubi doveo do ludila

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  2841
  Pratite nas

  Pre dve nedelje Stejt Department je povukao svoje ljude iz Ambasade SAD u Havani zbog misterioznih „zvučnih napada“ sa kojima se Amerikanci na Kubi bore već mesecima.

  Navodni „napadi zvukom“ počeli su u novembru prošle godine, a najmanje 21 osoba iz Ambasade požalila se da je imala probleme zbog toga. Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio kako su neke od žrtava pretrpele lakše povrede mozga i trajno oštećenje sluha, kao i da pate od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

  Nego, šta su zapravo diplomate i službenici Ambasade SAD u Havani slušali mesecima?

  Odgovor na pitanje dala je agencija AP, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audio-zapisa koji su slušali radnici u Ambasadi. Taj audio-zapis je digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije menjan, navodi AP.

  Reč je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u Ambasadi, a koji su istražitelje naveli da inicijalno posumnjaju u neku vrstu soničnog oružja, prenosi Jutarnji list.

  Prema autorima teksta na AP-u, taj zvuk sličan je zvuku koji pravi masa cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Nekima je nalik na pištanje, kao nešto što bi potencijalno izludelo ljude nakon duže izloženosti. Drugi čuju više različitih tonova koji se spajaju tako da proizvode efekt poput onog kad neko noktima zagrebe po ploči.

   

  Tagovi:
  zvuk, Havana, diplomate
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još