16:54 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  „Šta se, zaboga, ovde desilo“: U emisiji Morgana Frimana Srbi okrivljeni za genocid (video)

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  126302
  Pratite nas

  U dokumentarnoj emisiji „Priča o nama“, koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Friman (80), iznete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici, piše „Kurir“.

  List navodi da se u epizodi koja je prikazana u nedelju pokazuje Friman u Sarajevu i Srebrenici, gde se susreo sa bosanskim novinarem Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom.

  „Šta se, zaboga, ovde desilo?“, uzviknuo je Friman dok je šetao grobljem u Srebrenici, a zatim sledi odgovor Feđe Hadžifejzovića.

  „Ono što se ovde desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su došli ovde i hteli da ubiju sve, želeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i decu i smestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dečaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su počeli s masovnim ubijanjem, po 1.000 ljudi u jednom naletu“, izgovara Feđa Hadžifejzović i dodaje ne veruje kako je neko mogao da uradi takvo „etničko čišćenje“.

  List navodi da se u emisiji nižu potresne slike rata, dok Friman izgovara: „Cele generacije su ubijene ovde. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spaslo žrtve u Srebrenici“.

  U emisiji su nekoliko puta iznete tvrdnje da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

  Friman je kasnije dao i intervju istom bosanskom novinaru Senadu Hadžifejzoviću, gde je izjavio da mu je izuzetno drago što je u Bosni, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao nezavisnu državu, navodi „Kurir“.

  Iako je, kako list primećuje, emisija snimljena kao dokumentarna, nikome iz novinarske ekipe nije palo na pamet da čuje i drugu stranu i istraži sve činjenice.

  Tagovi:
  Morgan Frimen, emisija, Srebrenica, Srbi, genocid, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još