19:22 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  Poletelo novo kinesko vojno čudo (video)

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 722
  Pratite nas

  Najveći amfibijski avion na svetu, kineski AG600, uspešno je testiran i poleteo je sa vodene površine u provinciji Hubej.

  Uspešan test omogućiće da najveći amfibijski avion na svetu uđe u službu na vreme, do 2021. godine.

  Letelica se vinula na nebo jutros i ostala u letu oko 15 minuta, čime je uspešno izvedeno poletanje sa vodene površine, nakon poletanja sa kopna prošlog decembra.

  Huang Lingčaj, glavni dizajner AG600, rekao je za „Global tajms“ da je poletanje sa površine vode mnogo teže nego sa kopna.

  „Gustina vode je oko 800 puta veća od vazduha, ali letelica mora da postigne istu brzinu da bi poletela, tako da je potrebno da letelica svojim dizajnom pruža što manji otpor“, objasnio je inženjer, dodajući da i prskanje vode prilikom poletanja mora da bude kontrolisano kako bi se izbeglo oštećenje motora i propelera.

  Planira se da će AG600 moći da uzleti sa vode i sa talasima visokim dva metra. Sa kodnim imenom „kunlong“, avion je osmišljen da bude najveća amfibijska letelica na svetu sa primarnom ulogom u spasilačkim misijama, gašenju požara i izviđanju.

  AG600 može da pređe 4.000 kilometara u spasilačkim misijama, može da ponese 50 ljudi ili teret jednake težine. Osim toga, može da ponese 12 tona vode, koju može da skuplja direktno sa površine na kojoj se nalazi, prenosi RTS.

  Sposobnost da pređe velike razdaljine omogućava mu da pokrije čitavo Južno kinesko more, pa bi zbog toga mogao da dobije i vojnu namenu.

  Tagovi:
  AG600, amfibijska letelica, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još