07:38 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Video-klub

  Opet se maršira Crvenim trgom (foto, video)

  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 401
  Pratite nas

  Na Crvenom trgu je održana generalna proba vojne parade zaštitnika Moskve. Ona je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine, kada je vojska otišla direktno na front. U ovom događaju učestvuje 12 hiljada ljudi i tehnika iz Drugog svetskog rata.

  Parada, 1941. godine, održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije, dok je trajala Bitka za Moskvu u Drugom svetskom ratu. Bila je to najkraća parada u istoriji — trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika, koji su potom otišli na prvu liniju fronta.

  Godišnjicu Oktobarske revolucije Moskva je dočekivala u opsadnom stanju — nacisti su bili na svega 30 kilometara od srca prestonice — Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela još 16. oktobra, a podizanje raznih utvrđenja na ulicama prestonice pokrenulo je glasine da su Staljin i Politbiro napustili grad.

  Hitler je planirao da osvoji Moskvu pre jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podelili svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i odštampali pozivnice za proslavu.

  Parada je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine
  © AP Photo / Alexander Zemlianichenko
  Parada je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine

  U takvoj atmosferi, sovjetske vlasti su donele odluku da prirede događaj koji će podići borbeni duh vojnika, ali i moral celoj zemlji, i da ujedno svetu pošalju poruku da borbeni duh Rusije nije slomljen, a da se Moskva neće predati.

  Sovjetske vlasti, već sledećeg jutra, dovukle su na Crveni trg najmoćniju tehniku koju su imali i vojsku, koja je pravo sa parade otišla na front. Na tribinama Lenjinovog mauzoleja stajalo je čitavo sovjetsko rukovodstvo opovrgavajući na taj način glasine da je napustilo grad i sakrilo se negde iza Urala.

  Ruski vojnici na Crvenom trgu
  © AP Photo / Alexander Zemlianichenko
  Ruski vojnici na Crvenom trgu

  Parada je bila zakazana za 10 sati ujutru, ali je u poslednjem momentu njeno održavanje pomereno za dva sata ranije. Jak sneg koji je padao „garantovao" je da nemački avioni neće bombardovati „na slepo". Ali, zbog mećave i zato što su u brzini zaboravili da ih obaveste kasnili su snimatelji zvuka. Zbog toga je Staljinov govor na paradi bio snimljen bez zvuka. Kasnije su u Velikom kremaljskom dvorcu napravili dekoraciju koja je podsećala na tribinu mauzoleja, a Staljin je ponovio čitav govor. Da bi bilo autentičnije i da bi mu izlazila para iz usta zbog hladnoće, svi prozori su bili otvoreni. To je bio jedini put da je vožd morao nešto da ponovi dvaput.

  Proba parade u Moskvi
  © AP Photo / Alexander Zemlianichenko
  Proba parade u Moskvi

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još