19:33 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 745
  Pratite nas

  Na jezeru Hongze u Kini nastao je zanimljiv snimak koji je stvorio nedoumicu jednom fotografu, ali i svima koji su pogledali video, da li je reč o čudu ili je ipak u pitanju fatamorgana?

  Dok je iznad istočnog dela jezera fotograf Ćen Kai snimao brodove, primetio je da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine, prenosi „Pipls dejlsi“.

  Odjednom su se pojavili obrisi nekadašnjeg grada, zgrade, drveće, a na snimku se vidi i vetrenjača. I tu ništa ne bi bilo sporno da taj grad stvarno postoji u blizini.

  Inače, snimak je nastao prošle nedelje, a neposredno pre njega padala je kiša, pa se vazduh pročistio i otkrio skroz novi prizor.

  Kustos lokalnog muzeja rekao je da se taj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, prenosi B 92.

  Takva pojava naziva se fatamorgana. Reč je o atmosferskoj i optičkoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

  Ipak, korisnici društvenih mreža danima govore o legendarnom kineskom gradu koji je postojao na obalama ovog jezera pre više hiljada godina.

  Tagovi:
  video, Grad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još