04:14 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 2154
  Pratite nas

  Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ruski vojni ansambl „Aleksandrov“ održao je danas svečani koncert na Trgu republike u prestonici Srbije.

  Koncertu na otvorenom prisustvovao je veliki broj građana, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i učesnici memorijalnog defilea, koji je prethodno održan na potezu od hotela „Moskva“ do palate „Albanija“.

  Ansambl „Aleksandrov“ osnovan je 12. oktobra 1928. godine, a u početku je imao 12 članova i predvodio ga je Aleksandar Aleksandrov.

  Nastupali su na ratnim žarištima širom sveta, a u toku Drugog svetskog rata su Crvenu armiju 26. juna 1941. godine na front ispratili pesmom „Sveti rat“.

  Jedini su ruski hor koji je nastupao u sedištu NATO-a 2007. godine, a izveli su upravo svoju pesmu „Sveti rat“, preneo je Tanjug.

  Nastupali su u Jugoslaviji, Avganistanu, Poljskoj, Finskoj, Siriji i u mnogim drugim zemljama, a pevaju na gotovo svim jezicima sveta, uključujući kineski i indijski. Ansambl danas broji 200 članova i na repertoaru ima 2.000 numera.

  Ansambl ovog hora zadesila je i nesreća 2016. godine, kada su 64 njihova člana izgubila život u padu aviona koji ih je poveo iz Adlera u Rusiji ka vojnoj bazi „Hmejmim“ u Siriji.

  Povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda, sadašnji rukovodilac ruskog vojnog ansambla „Aleksandrov“ Genadij Sačenjuk je zajedno sa Vesićem položio vence u parku Aleksandrov u Beogradu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još