13:24 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 713
  Pratite nas

  Naučnici Univerziteta u Kaliforniji uspešno su u akvarijumu „Birč“ u San Dijegu uzgojili par retkih morskih zmajeva.

  Čini se da je dva i po centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok — komadiće škampa, rekla je upravnica akvarijuma Dženifer Nero Mofat.

  ​„Ovo je veoma značajan događaj za naš akvarijum, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva“, naglasila je.

  ​„Obični morski zmajevi su osetljive životinje i zahtevaju puno brige tokom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presrećni smo što smo uspeli da napravimo još jedan korak napred u očuvanju te osetljive vrste“, rekla je Nero Mofatova.

  Akvarijum ​„Birč“ već dugo uspešno sprovodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći da uzgoji i obične morske zmajeve, koji su poreklom iz australijskih voda, prenosi ​„Jutarnji list“.

  ​„Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tokom kojeg se partneri zajedno okreću priljubljeni ’nosevima‘ povlačeći pritom za sobom vodeni vir“, pojasnili su iz akvarijuma.

  ​Taj ples je ključan za uspešno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka, gde se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakvog udela u celom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo „majka“ svojim mladuncima.

  Ako je parenje bilo uspešno, mladi se izležu nakon šest nedelja.

  Tagovi:
  nauka, akvarijum, zmaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još