18:53 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 300
  Pratite nas

  Porodica mrkih medveda snimljena je skrivenom kamerom u nacionalnom parku „Zemlja leoparda” u ruskom Primorju, za vreme svojevrsnog „plesa”.

  Na sajtu nacionalnog parka objavljen je video-snimak skrivene kamere, na kom se vidi kako medvedići, stojeći na zadnjim šapama, trljaju leđa o stablo drveta, kao da plešu, dok njihova majka luta okolo.

  „Jedna od skrivenih kamera, postavljena u šumi radi posmatranja divljih životinja, zabeležila je celu porodicu mrkih medveda: majku i dva mladunčeta. Na video-snimku se još vidi kako privučeni mirisima drugih šumskih životinja, predatori istražuju tetiroriju, ostavljaju sopstvene tragove pomoću posebnog ’plesa‘ – češanja leđa o drvo. Radoznali medvedići su se samouvereno približili kameri, probali kakvog je ukusa i nekoliko puta udarili šapama, kao da su hteli da sakriju snimak svog nedavnog ponašanja”, piše u objavi nacionalnog parka.

  Kamera je nastavila snimanje, ali iz promenjenog ugla. U objektivu su se našle uši sika - jelena, leđa jazavca, kao i leopard i njuška „nasmejanog” tigra, koji je pomoću flemen-grimase proučavao lokalne mirise.

  Mrki medved je jedan od najvećih kopnenih predatora. On može težiti i više od 500 kilograma, a dužina kandži dostiže do 10 centimetara. U „Zemlji leoparda” živi najmanje 55 mrkih medveda.

  Nacionalni park „Zemlja leoparda” je stanište najređe velike mačke u svetu – dalekoistočnog leoparda. Ovi predatori žive samo na jugozapadu Primorskog kraja, kao i na maloj teritoriji Kine, koja se graniči s Rusijom i, verovatno, u Severnoj Koreji. Najveći deo populacije živi u nacionalnom parku. U 2019. godini, registrovano je 97 odraslih leoparda, osam jedinki više, nego godinu ranije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ples, Rusija, nacionalni park, medved
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još