04:36 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Video-klub
  Preuzmite kraći link
  0 222
  Pratite nas

  Taj 6. avgust 1945. godine je postao „crni dan“ u istoriji Japana. Na japanski grad Hirošima Amerikanci su bacili svog „Mališana“. Grad je totalno uništen.

  Posle bljeska jarke svetlosti usledio je talas koji je palio sve oko sebe. Na zidovima kuća koje su ostale čitave bile su utisnute siluete ljudi koji su spaljeni živi. Tog dana su kazaljke skoro svih satova u Hirošimi stale na vremenu – 08:15 ujutru. Posle bombardovanja u gradu nije bilo vode za gašenje požara i ljude koji su umirali od žeđi.

  Već 8. avgusta ka Nagasakiju je poleteo „Debeljko“. Ta bomba je bila duplo snažnija od one bačene na Hirošimu. Nagasaki se pretvorio u pakao. U momentu eksplozije poginulo je 70 hiljada ljudi. a grad je, praktično, zbrisan sa lica zemlje.

  Ukupan broj žrtava nukelarnog bombardovanja japanskih gradova došao je na preko 450.000 ljudi. Ali taj broj se do danas dopunjava za broj umrlih od zračenja.

  SAD su tako postale jedina država koja je upotrebila nuklearno oružje protiv druge zemlje. A od 2009. godine 29. avgust je određen kao Svetski dan akcija protiv nuklearnih ispitivanja.

   

  Tagovi:
  atomska bomba, Nagasaki, Hirošima
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga

  Učitaj još