21:01 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Anketa
  Preuzmite kraći link
  51091
  Pratite nas

  Liberalizam se nalazi u krizi i potrebni su drugi modeli razvoja društva, pokazuju rezultati ankete koju je napravio Sputnjik u pet najrazvijenijih zapadnih država.

  U anketi su učestvovali ispitanici iz Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Italije. Oni su imali sledeće varijante odgovora:

  1. Postojeći model liberalizma je u krizi;

  2. Potrebno je da se razvijaju drugi modeli;

  3. Liberalizam je dobar model za savremeno društvo i potrebno je samo nekoliko beznačajnih promena.

  Kako su pokazali rezultati ankete, većina Italijana (80 odsto), Francuza (73 odsto), Nemaca (60 odsto), Britanaca (58 odsto) i SAD (60 odsto) nezadovoljna je savremenim modelom društva, smatraju da je liberalizam u krizi i da su potrebni drugi modeli razvoja društva.

  Najveće odobravanje postojećeg sistema pokazali su stanovnici Velike Britanije (42 odsto), a najniže Italijani (20 odsto). U SAD su 40 odsto učesnika ankete nazvali ovaj sistem „dobrim“, u Nemačkoj 39 odsto, a u Francuskoj 27 odsto.

  Anketu je za Sputnjik sprovela agencija „Ifop“ u periodu od 2. do 15. oktobra 2019. godine. U ispitivanju javnog mnjenja učestvovala je 5.031 osoba starija od 18 godina. Uzorak reprezentuje stanovništvo zemlje po polu, uzrastu i geografiji. Maksimalna greška uzorka za podatke u celini iznosi +/- 3,1 odsto, uz pouzdanost ankete od 95 odsto.

  Tagovi:
  liberalizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga